Ποιοι Ειμαστε

Η ASSEA Bioenergy & Biosoils ιδρύθηκε το 2021 στην Κω και είναι η μοναδική επιχείρηση λιπασματοποίησης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που παράγει αγροτικά προϊόντα για την υγιή ανάπτυξη και συντήρηση των φυτών με κύριο συστατικό τα φύκια της ελληνικής θάλασσας Posidonia Oceanica (τα εκβρασμένα φύλλα του φυτού που βγάζει το κύμα στις ακτές μας).
Παράγει και εμπορεύεται τα μοναδικά προϊόντα Bio Compost ASSEA ® και Bio Soil ASSEA ® , με στόχο τη σημαντική βελτίωση της βιολογικής και συμβατικής γεωργίας. Με γνώμονα την κυκλική οικονομία δραστηριοποιείται επίσης στη διαχείριση αποβλήτων και ανακυκλώσιμων ογκωδών οργανικών υλικών με ευρεία δράση στον ιδιωτικό & δημόσιο τομέα προσφέροντας λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Η ιδέα της εγκατάστασης στην Κω, Μονάδας παραγωγής φυσικών λιπασμάτων με την χρησιμοποίηση των θαλάσσιων φυτών της Ποσειδωνίας (χρησιμοποίηση των νεκρών φύλλων που εκβράζονται σε ακτές), γεννήθηκε από την ιδρύτρια της επιχείρησης Αποστολία Τσαμπουνιάρη, Μηχανολόγο Μηχανικό, η οποία εξειδικεύεται και δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση αδρανών υλικών από το 2010. Με την διορατικότητα για την ανάγκη διαχείρισης των φυτικών (πράσινων) υπολειμμάτων της ευρύτερης περιοχής του αιγαίου, υλοποιήθηκε η πρώτη εγκατάσταση παραλαβής φυτικών πράσινων οργανικών αποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα κοπής δέντρων & φυτών, φυτικά υπολείμματα από τον βιομηχανικό τομέα κλπ.) για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος (χούμος αρίστης ποιότητας).

Η Φιλοσοφία μας

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην παραγωγή και ανάπτυξη φυσικών λιπασμάτων (ώριμος χούμος) και εδαφοβελτιωτικών (εμπλουτισμένων φυτοχωμάτων), από την ανάκτηση «καθαρών» οργανικών αποβλήτων, με στόχο την εκτροπή χιλιάδων τόνων από την απόρριψη, συνεπώς λιγότερη ταφή στο ΧΥΤΑ, μικρότερο κόστος και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση της οικονομίας με την διάθεση του παραγόμενου compost στην αγορά, και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των νησιών του Αιγαίου ως «καθαρά» και «πράσινα» νησιά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας ενεργά στην μετρίαση της κλιματικής αλλαγής.

Η Μέθοδος

Τα προϊόντα ASSEA παράγονται με τη διαδικασία της κομποστοποίησης (αερόβια θερμόφιλη ζύμωση). Η μέθοδος, που χρησιμοποιούμε είναι ανοικτά σειράδια (windraws) και οι πρώτες μας ύλες προέρχονται από εκβρασμένα φύκια του φυτού της Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica), στέμφυλα οινοποιίας, φύλλα ελιάς, ελαιοπυρήνας και χώμα καθαρό και φυσικό.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ASSEA ΣΤΑ ΦΥΤΑ

 1. Το Βιολογικό Compost ASSEA ® παρέχει φυτοπροστασία από ασθένειες καθώς είναι βιολογικά ενεργό και περιέχει ποικιλία μικροοργανισμών που έχουν αποδειχτεί ότι καταστέλλουν μια σειρά από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia (τα οποία προκαλούν πολλά συμπτώματα, περιλαμβανομένων της μάρανσης, της σήψης της ρίζας και της νέκρωσης των ιστών των φυτών). Χρησιμοποιώντας το Compost ως εδαφοβελτιωτικό εδάφους μπορούμε να καταστείλουμε αυτές τις ασθένειες και να μειώσουμε τις απώλειες των φυτών.
 2. Το Βio Compost ASSEA® αναπληρώνει την οργανική ουσία τους εδάφους, το «σκούρο» του χώματος, που χάνεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα υπό μορφή διοξειδίου του άνθρακος C O 2 λόγω της αναμόχλευσης και της κατεργασίας του π.χ φρεζαρίσματα, οργώματα κλπ.
 3. Βελτιώνει την μηχανική σύσταση και την δομή του εδάφους, χαλαρώνει τα «σφιχτά» χώματα επιφέροντας καλύτερο αερισμό, ενισχύει την συγκράτηση του νερού και των θρεπτικών στα αμμώδη και φτωχά εδάφη και ενθαρρύνει την βιολογική δραστηριότητα της εδαφικής χλωρίδας και πανίδας.
 4. Παρέχει αργό εμπλουτισμό φυσικών θρεπτικών ουσιών στα φυτά και έτσι μειώνει ή περιορίζει την εξάρτησή τους από τα χημικά λιπάσματα. Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους, διατηρεί την υγεία του, εμποδίζει την ξήρανση και την διάβρωσή του.
 5. Τα προϊόντα ASSEA ® περιέχουν ελάχιστα βαρέα μέταλλα. Το προϊόν μας ως κομπόστ υψηλής ποιότητας (Α+ CLASS COMPOST) θεωρείται ελεύθερο βαρέων μετάλλων και συνεπάγεται τη δυνατότητα εφαρμογής του σε διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ανά εκτάριο σύμφωνα με τα διεθνή αποδεκτά όρια συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο χώμα για την προστασία της υγείας του ανθρώπου μέσα από την τροφική αλυσίδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα προέλευσης όλων των πρώτων υλών της ASSEA®, μη βιομηχανικών περιοχών, χωρίς προβλήματα από όξινη βροχή, χωρίς κατάλοιπα ατμοσφαιρικών ρύπων και μόλυνσης. Το 100% των ακτών από όπου προέρχονται τα φύκια (είδος Posidonia Oceanica)διακρίνονται για την επισκεψιμότητα αλλά και την καθαρότητα τους.
 6. Το Βio Compost ASSEA® έχει διεγερτικές ιδιότητες καθώς προέρχεται κατά 80% από την ανακύκλωση θαλάσσιων φυκιών που περιέχουν σε υψηλό ποσοστό θρεπτικά συστατικά και ειδικότερα είναι πολύ πλούσια σε οργανικό ασβέστιο και αυξητικές φυσικές ουσίες, όπως οι αυξίνες και οι κυτοκινίνες.
 7. Το προϊόν είναι οργανικό και προέρχεται από αερόβια θερμόφιλη διαδικασία κομποστοποίησης μακράς διάρκειας απολύτως ελεγχόμενης, χωρίς να έχει «καεί», και χαρακτηρίζεται από το θαυμάσιο πολύ βαθύ καφέ χρώμα (όχι το μαύρο του άνθρακα το οποίο θα ήταν αποτέλεσμα του καψίματος), την μοναδική χαρακτηριστική υφή του και την γεώδη οσμή του (ακτινομυκήτες).
 8. Το προϊόν προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν περιλαμβάνει τύρφη δεδομένου ότι η εξόρυξη της τύρφης συμβάλει στην καταστροφή των δασών.
 9. Προϊόν πλήρους ωρίμανσης (βιολογικής ζύμωσης μακράς διάρκειας). Η μακράς διάρκειας επεξεργασία για τη βιολογική ζύμωση, οδηγεί σε πλήρη ωρίμανση του προϊόντος, το οποίο διασφαλίζει την μη τοξική δράση στα φυτά, επιτυγχάνει την υψηλή συγκέντρωση σε χουμικά και φουλβικά οξέα που ευνοούν την κυτταρική διαίρεση και την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και εξασφαλίζει την υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή οξέα.
 10. Ιδανικό για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ

Το θαλάσσιο φυτό Ποσειδωνία η Ωκεανική, πήρε το όνομά του από τον αρχαίο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου και προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Ευρωπαική Οδηγία για τους οικοτόπους).

120 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Posidonia Oceanica κάλυψε τις παράκτιες πεδιάδες ενός ωκεανού που κάλυψε τον Ισημερινό. Πάνω από χιλιετίες παρασύρονται με τις τεκτονικές πλάκες. Σήμερα φύκια Posidonia έχουμε μόνο στη Μεσόγειο και γύρω από τις νότιες ακτές της Αυστραλίας.

Η Posidonia Oceanica ζει σε μια στενή παράκτια λωρίδα, σε βάθος μεταξύ 5 έως 50 μ. και είναι ένα αληθινό φυτό, υπό την έννοια ότι μπορεί να φέρει άνθη και να διασπείρει τους σπόρους του. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οξυγόνωση και στη δημιουργία καθαρών (μη θολών) παράκτιων υδάτων, παρέχει θαλάσσιο βιότοπο για μια πλούσια ποικιλία φυτών και ζώων, λειτουργεί ως ασφαλής περιοχή αναπαραγωγής για πολλά είδη και προστατεύει τις παραλίες από τη διάβρωση.

Τα θαλάσσια φύκια, παίζουν επίσης ρόλο στην προστασία του πλανήτη μας από την αυξανόμενη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, δρουν ως «δεξαμενή άνθρακα, όπως τα φυτά στην ξηρά, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, βοηθώντας έτσι να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το φύκος Posidonia έχει μεγάλη διάρκεια ζωής αλλά πολύ αργή ανάπτυξη ως θαλάσσιο φυτό. Με την πάροδο των αιώνων, οι ρίζες σχηματίζουν «στρώματα» που δημιουργούν υφάλους, οι οποίοι βοηθούν στην παγίδευση και απόθεση των ιζημάτων (αιωρούμενα σωματίδια που θολώνουν το νερό) και επιβραδύνουν την κίνηση των κυμάτων, καθαρίζοντας έτσι το νερό και προστατεύοντας τις ακτές από τη διάβρωση. Τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας αποκόπτονται από τα φυτά κάθε φθινόπωρο και ξεβράζονται στις παραλίες.

Η ΑSSEA BIOENERGY διαθέτει πρωτότυπη μέθοδο συλλογής των φυκιών από τις τουριστικές ακτές ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στη μορφολογία και το οικοσύστημα της παραλίας.

Η ASSEA απευθύνεται σε δημοτικές επιχειρήσεις (κομποστοποίηση λυματολάσπης βιολογικού καθαρισμού), σε ξενοδοχειακές μονάδες (ανακύκλωση οργανικών υπολειμμάτων, κλαδέματα κήπων), σε αγροτικές μονάδες, θερμοκήπια και σε ιδιώτες με ογκώδη οργανικά απόβλητα κήπων και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνογνωσίας και λύσεις χαμηλού κόστους, για την διαχείριση των μη επικίνδυνων οργανικών αποβλήτων με συνεχή παρακολούθηση για την παραγωγή τελικού προϊόντος.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ COMPOST

ΣΥΣΤΑΣΗ
 • Θαλάσσια Φύκια (Posidonia Oceanica)
 • Στέμφυλλα Οινοποιίας
 • Φύλλα Ελιάς & Ελαιοπυρήνα
ΑΝΑΛΥΣΗ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ

Ασβέστιο (Ca) 8-17 %
Μαγνήσιο (Μg) 1-1,49 %
Φώσφορος (P) 0,7-1 %
Κάλιο (K) 0,6-1 %
Άζωτο (N)  0,5-1 %

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βόριο (Β) > 650 ppm
Χαλκός (Cu) > 15 ppm
Μαγγάνιο (Mn) > 450 ppm
Σίδηρος (Fe) > 3500 ppm

ΔΙΑΦΟΡΑ

Οργανική Ουσία  20-35 %
C:N  18-25
Αγωγιμότητα (1:5)  1,03 mS/cm
pH  7-7,8
Χρώμα καφέ σκούρο
Οσμή γεώδης

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Υγρασία  25-35 %
Πυκνότητα  ~0,58-0.65 kg/lt

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ Βio Compost ASSEA ®

 • Βοηθάει στη δυνατή επέκταση της ρίζας των φυτών.
 • Βελτιώνει το ποσοστό αλλά και την ταχύτητα βλάστησης των σπόρων. 
 • Ενισχύει τη διαθεσιμότητα των στοιχείων στα φυτά. 
 •  Αναπληρώνει την οργανική ουσία του εδάφους.
 • Τροποποιεί το pH του έδαφος. 
 •  Αυξάνει σημαντικά την κατακράτηση νερού στο έδαφος έως 6 φορές το βάρος του. 
 • Αυξάνει το πορώδες του εδάφους επιτρέποντας τη διαπερατότητα του αέρα εντός του χώματος. 
 •  Διευκολύνει την θέρμανση του χώματος τους χειμερινούς μήνες. 
 •  Είναι απαλλαγμένο από παράσιτα και μικρόβια.
 •  Επιπλέον έλεγχος των ασθενειών και μεγαλύτερη προστασία με την αποφυγή μολύνσεων από τις κοπριές και έλεγχος των παρασίτων.

 • Προϊόν κατά της διάβρωσης και της ξήρανσης του εδάφους.

 •  Κατάλληλο για αναδάσωση. 

 • Αποφυγή ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τα νιτρικά των χημικών λιπασμάτων.

 • Εξυγίανση του εδάφους.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΥΤΟΧΩΜΑ Bio Soil ASSEA ®

ΣΥΣΤΑΣΗ
 • Βιολογικό Χώμα φυσικό και καθαρό
 • Βio Compost ASSEA ®, από φύκια της ελληνικής θάλασσας.
ΑΝΑΛΥΣΗ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ

Ασβέστιο (Ca) 8-12 g Ca/ 100g
Μαγνήσιο (Μg) 0,72 g Mg/ 100g
Φώσφορος (P) 0,23 % g P2O5/ 100g
Κάλιο (K)  0,50 g K/ 100g
Άζωτο (N)  0,21 g N/ 100g

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χαλκός (Cu) > 16 mg Cu/Kg
Ψευδάργυρος > (Ζn) 44 mg Zn/Kg

ΔΙΑΦΟΡΑ

Οργανική Ουσία  10-15 %
C:N  25-30
Αγωγιμότητα (1:5)  0,50-1 mS/cm
pH  7-7,5
Χρώμα ανοιχτόχρωμο καφέ
Οσμή γεώδης

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Υγρασία  20 % – 22 %
Πυκνότητα  ~0,6-0,7 kg/lt

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΟΣ Bio Soil ASSEA ®

 • Αναπληρώνει την οργανική ουσία του εδάφους.
 • Τροποποιεί το pH του έδαφος. 
 •  Αυξάνει σημαντικά την κατακράτηση νερού στο έδαφος έως 6 φορές το βάρος του. 
 •  Διευκολύνει την θέρμανση του χώματος τους χειμερινούς μήνες. 
 •  Είναι απαλλαγμένο από παράσιτα και μικρόβια.
 •  Επιπλέον έλεγχος των ασθενειών και μεγαλύτερη προστασία με την αποφυγή μολύνσεων από τις κοπριές και έλεγχος των παρασίτων.

 • Προϊόν κατά της διάβρωσης και της ξήρανσης του εδάφους.

 •  Κατάλληλο για αναδάσωση. 

 • Αποφυγή ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων από τα νιτρικά των χημικών λιπασμάτων.

 • Εξυγίανση του εδάφους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΤΕΥΣΗ / ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΓΛΑΣΤΡA / ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ
 1. Ρίχνουμε στη βάση της νέας γλάστρας δύο (2) δάχτυλα χαλίκια (ή κομματάκια από παλιά σπασμένη γλάστρα) για αποστράγγιση.
 2. Προσθέτουμε μέχρι τη μέση φυτόχωμα.
 3. Γυρίζουμε ανάποδα τα γλαστράκι με το φυτό και χτυπάμε ελαφρά τον πάτο ώστε να πέσει απαλά στα χέρια μας η «μπάλα» του χώματος από το γλαστράκι.
 4. Αν υπάρχουν σάπιες ρίζες που εξέχουν τις αφαιρούμε με ψαλιδάκι.

 5. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, γεμίζουμε με φυτόχωμα Bio Soil ASSEA ®, πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλα κοντά στο φυτό και ποτίζουμε.

 6.  Τέλος επιφανειακά, αν θέλουμε, προσθέτουμε γύρω από το φυτό μια στρώση δύο (2) εκ. Βio Compost ASSEA ®.
ΣΠΟΡΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ / ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ / ΠΑΡΤΕΡΙ
 1. Ρίχνουμε στη βάση της νέας γλάστρας δύο (2) δάχτυλα χαλίκια (ή κομματάκια από παλιά σπασμένη γλάστρα) για αποστράγγιση.
 2. Γεμίζουμε το δοχείο σε αναλογία 1:1, δηλαδή 1 μέρος φυτόχωμα Bio Soil ASSEA ®, προς 1 μέρος άμμο ποταμίσια (προαιρετικά κατά την σπορά σε συνδιασμό με περιορισμένη χρήση υδροδιαλυτού βιολογικού αζωτούχου).
 3. Πιέζουμε ελαφρά το φυτόχωμα με ένα σανιδάκι.
 4. Σπέρνουμε τους σπόρους με το χέρι ομοιόμορφα. Ο αριθμός των σπόρων εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας και από το είδος του φυτού, το οποίο θέλει το χώρο του όταν μεγαλώσει.

 5. Σκεπάζουμε τους σπόρους με φυτόχωμα πάχους περίπου 1 εκ., πιέζουμε ελαφρά με σανιδάκι και ποτίζουμε.

 6. Διατηρούμε το χώμα νωπό ποτίζοντας στην αρχή ελαφρά και καθημερινά σε ελαφρά θερμό περιβάλλον.
 7. Μόλις φυτρώσουν τα νέα φυτά, αν χρειαστεί, αραιώνουμε, τραβώντας τα ελαφρά.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Εποχιακά φυτά: Δεν απαιτείται.

Ολοχρονικά φυτά: Συνιστούμε 3 φορές το χρόνο να ρίχνουμε επιφανειακά μια στρώση 3 εκ.

Βio Compost ASSEA ®: με την πολύ περιορισμένη χρήση ενός βιολογικού αζωτούχου.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Η άριστη ποιότητά των προιόντων μας αποτελεί πρωταρχικό ρόλο της ASSEA και επιτυγχάνεται σύμφωνα με τους παρακάτω παράγοντες:

 • 80% περιεκτικότητα σε θαλάσσια φύκια. Οι διεγερτικές ιδιότητες των θαλάσσιων φυκιών (Posidonia oceanica), τα οποία αποτελούν το 80% των πρώτων υλών μας και η περιεκτικότητά τους σε κυτοκινίνες, ευνοούν την κυτταρική διαίρεση, για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.
 • Υψηλής αξίας περιεκτικότητα του προϊόντος σε θρεπτικά συστατικά, και ιδιαίτερα σε οργανικό ασβέστιο (έως 35%).
 • Υψηλή συγκέντρωση χουμικών και φουλβικών οξέων εξαιτίας της μακρά περιόδου επεξεργασίας για την πλήρη ωρίμανση των προϊόντων, χαρακτηρίζονται ως μη φυτοτοξικά με όλα τα γνωστά οφέλη που προκύπτουν από την υψηλή συγκέντρωση αυτών.
 • Τα προϊόντα έχουν προέλθει από αερόβια θερμόφιλη διαδικασία χωρίς να έχουν καεί, πράγμα που αποδεικνύεται από το θαυμάσιο πολύ σκούρο καφέ χρώμα τους (όχι μαύρο του κάρβουνου), τη μοναδική χαρακτηριστική υφή τους και τη γεώδη οσμή τους (ακτινομύκητες).
 • Το προϊόν μας υπάγεται στα Compost υψηλής ποιότητας (Α+) και λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας του σε βαρέα μέταλλα διασφαλίζεται η δυνατότητα εφαρμογής του σε διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ανά εκτάριο σύμφωνα με τα διεθνή αποδεκτά όρια συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων στο χώμα για την προστασία της υγείας του ανθρώπου μέσα από την τροφική αλυσίδα. Περιέχει δηλ. ελάχιστα βαρέα μέταλλα σε σχέση με τα καλύτερα αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή αγορά (στοιχεία Wrap June 2022 Waste & Resources Action Programme
  www.wrap.org.uk).
NETHERLANDS LIMITATIONS (VERY CLEAN COMPOST) AUSTRIA LIMITATIONS (A CLASS COMPOST) ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (EC/ecoagr, 2092/91 EC- 1488/98EC) Βio Compost ASSEA ® (A+ CLASS COMPOST)
CHROME 50 mg/kg 70 mg/kg 70 mg/kg 9-28 mg/kg
NICKEL 10 mg/kg 60 mg/kg 25 mg/kg 10-25 mg/kg
COPPER 25 mg/kg 150 mg/kg 70 mg/kg 22-25 mg/kg
ZINC 75 mg/kg 500 mg/kg 200 mg/kg 32-61.5 mg/kg
CADMIUM 0.7 mg/kg 1 mg/kg 0.7 mg/kg 0.2-0.5 mg/kg
MERCURY 0.3 mg/kg 0.7 mg/kg 0.4 mg/kg <0.1 mg/kg
LEAD 65 mg/kg 120 mg/kg 415 mg/kg 4.3-11 mg/kg

Κως: Τόπος προέλευσης όλων των πρώτων υλών από μη βιομηχανική περιοχή χωρίς προβλήματα όξινης βροχής, κατάλοιπα ατμοσφαιρικών ρύπων κλπ. από καθαρές ακτές.

ΣΥΣΤΑΣΗ

Το Βιολογικό, Φυτικό Λίπασμα Βio Compost ASSEA ® προέρχεται από τη βιολογική ζύμωση φυκιών (θαλάσσια φυτά Posidonia Oceanica) και επιλεγμένων προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, χωρίς καμία χημική προσθήκη ή επεξεργασία.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Άζωτο (N) 1-2%

Φώσφορος (P) 0.6-1.1%

Κάλιο (Κ) 2.6-8 g/kg

Ασβέστιο (Ca) 20-35%

Μαγνήσιο (Mg) 2.00-2.20%

Χαλκός (Cu) 4,6-6,5 ppm

Μαγγάνιο (Mn) 8-16 ppm

Σίδηρος (Fe) 120-214 ppm

Ψευδάργυρος (Zn) 12-27 ppm

Οργανική ουσία 30-50%

Αγωγιμότητα 0.30-1 S/cm

C:N 11-18

PH 7-7,5

Υγρασία 37-45%

Πυκνότητα 0.60-0.70 kg/lt

 

 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2092/91 ΕΟΚ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι απαλλαγμένο από παράσιτα και μικρόβια.

Βελτιώνει το ποσοστό αλλά και την ταχύτητα βλάστησης των σπόρων.

Αυξάνει σημαντικά την κατακράτηση νερού στο έδαφος.

Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους, διατηρεί την υγεία του, εμποδίζει την ξήρανση και την διάβρωση του.

Τροποποιεί το pH του έδαφος.

Βοηθάει στη δυνατή επέκταση της ρίζας των φυτών. 

Ενθαρρύνει την δραστηριότητα των σκουληκιών της γης και γενικά της εδαφικής χλωρίδας και πανίδας. 

Ευνοεί την ανάπτυξη του μικροβιολογικού πληθυσμού, κυρίως των βακτηρίων και των ακτινομυκητών, μέσα στο έδαφος.

Βοηθά τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται μέσα στο κομπόστ να καταστείλουν φυτικές ασθένειες προερχόμενες από το χώμα μειώνοντας έτσι την ανάγκη για μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα. 

Μπορεί να λειτουργήσει και ως προϊόν φυτοπροστασίας υπό την μορφή των υγρών υπολειμμάτων του κομποστ τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως ψεκαστικά για τα φύλλα προλαμβάνοντας την επίθεση μυκήτων στα αέρια μέρη των φυτών. 

Επιτυγχάνεται επιπλέον έλεγχος των ασθενειών και μεγαλύτερη προστασία με την αποφυγή μολύνσεων από τις κοπριές και έλεγχος των παρασίτων.

Προστατεύει την υγεία των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων μέσα από την τροφική αλυσίδα. 

Περιβαλλοντική προστασία που έγκειται στη βαθμιαία κατάργηση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, στην αποφυγή της ρύπανσης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων και την προστασία της χλωρίδας και πανίδας. 

Υψηλή περιβαλλοντική προστασία που έγκειται στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης. 

Ενεργειακή εξοικονόμηση που έγκειται στην λειτουργία της κυκλικής οικονομίας η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα της παραγωγικής μας διαδικασίας μέσω της διασφάλισης, επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης των εισερχόμενων-πρώτων υλώ